Velkommen til Campuslivet!

Jeg er så glad for at du leser.

Dette nyhetsbrevet er startet i den enkle hensikt å skrive noe jeg selv kunne tenke meg å motta i innboksen med jevne mellomrom: Forslag til hvordan jobben som akademiker kan gjøres mer lystbetont og mindre tungrodd med enkle midler, en følelse av fellesskap framfor konkurranse både innenfor og på tvers av disipliner og institusjoner, og en jevnlig påminnelse om hva det er som gjør campuslivet verdt å leve (og noen ganger til og med feire!).

Etter flere år som trofast leser av utallige engelskspråklige blogger og nyhetsbrev som handler om ulike aspekter ved livet i akademia – livet som forsker, som forfatter, som underviser, som veileder og som phd-student – merket jeg et savn etter noen som kjente til hvordan disse forskjellige rollene leves og oppleves innenfor Det Norske Systemet™.

Det er flere særtrekk ved dette systemet – og det norske samfunnet mer generelt – som gjør at innsikter fra det nordamerikanske eller britiske campuslivet ikke umiddelbart lar seg overføre til verken Oslo, Bergen, Trondheim eller Tromsø – for ikke å si Gjøvik, Stord, Levanger, Nesna, eller Alta. Dette har jeg personlig erfaring med, siden jeg tok hele løpet fra bachelor via master til phd i Storbritannia og brukte flere år på å absorbere kultursjokket etter at jeg fikk fast jobb ved NTNU i 2008.

I dette månedlige nyhetsbrevet kommer jeg til å videreformidle et utvalg konkrete tips, triks og lærdommer som er hentet fra ulike inspirasjonskilder og tilpasset lokale forhold (med kildehenvisninger!). Jeg vil altså bidra til å avdekke det som på engelsk kalles the hidden curriculum ved å skrive fram – på norsk – den tause kunnskapen om hvordan man gjør ting i akademia.

Universitetets skjulte pensum er ofte så innarbeidet hos dem som behersker det at de ikke tenker på det som lærdom. Andre innser først at det finnes når de opplever å “stryke” til en eksamen de ikke visste de måtte avlegge. Håpet mitt er at Campuslivet kan inspirere både garvede, nyutklekkede og vordende akademikere til å bli mer bevisste på hva de gjør, hvordan de gjør det, og hvordan noe av det eventuelt kan gjøres på en morsommere, lettere, eller mer givende måte – enten du liker å jobbe alene eller som del av et større fellesskap.

Bli abonnent?

Klikk på knappen med “Subscribe now” nedenfor, så vil du få nyhetsbrevet i innboksen med ca. fire ukers mellomrom – og umiddelbar tilgang til Campuslivets administrative flytskjema for travle akademikere, som vil være et nyttig navigeringsverktøy i arbeidshverdagen!

Og hvis du liker det du leser blir jeg glad om du anbefaler det videre ved å trykke på “Share Campuslivet” nedenfor. Utover dette lover jeg at det ikke blir noe mas om liking, deling, eller betaling.

Share Campuslivet

Jeg har ingenting å selge bortsett fra solidaritet!

Hvem er det som skriver?

Mitt navn er Nina Lager Vestberg. Om dagen er jeg professor i visuell kultur ved Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU i Trondheim. Om kvelden er jeg som regel trøtt og sitter enten i ørelappstolen og leser eller i sofaen og ser på TV. Som medieforsker er jeg opptatt av systemene, teknologiene, infrastrukturene og arbeiderne som har formet den visuelle massekulturen siden tidlig på 1800-tallet og jeg betrakter arbeids- og produksjonsforholdene innenfor akademia gjennom de samme brillene.

Subscribe to Campuslivet

Et norsk nyhetsbrev om det akademiske arbeidslivet, med fokus på hvordan det kan gjøres mer lystbetont, mindre tungrodd og mer solidarisk.